Sustainable Highrise

vorschaubild_SustainableHighrise

Norbert Jundt, Pascal Lurk

ILEK Institute for Lightweight Structures and Conceptual Design University Stuttgart
o. Prof. Dr.-Ing. Dr.-Ing. E.h. Werner Sobek
EE Entwerfen und Energieeffizientes Bauen Technische Universität Darmstadt
Prof. Dipl.-Ing. M. Sc. Econ. Manfred Hegger

Tutor: Dipl. -Ing. Fabian Schmid, Dipl.-Ing. Jan Mittelstädt, Dipl.-Ing Thorsten Burgmer, Dipl.-Ing Tim Bialucha


 

 

Context
A new downtown is growing: HafenCity – currently Europe’s largest inner-city development project – is a blueprint for the development of a European city on the waterfront. The “Hafencity” project is completed by our arrangement of the “Elbbrücken” area. Our arrangement provides the alteration of the “Elbbrücken” area to a point of intersection with the surrounding urban quarters.

Hamburg is setting new standards in developing a new city area – at least in Europe. On an area of 157 hectares, a lively city with a maritime air is taking shape, bringing together workplace and residential uses, culture and leisure, tourism and retail facilities – quite unlike downtowns dominated by nothing but offices and shops. What sets it apart from other major urban international development projects on the water is the area’s very central location and the high expectations of quality reflected, for instance, in its fine-grained mix of uses, standards of urbanity and ecological sustainability, and innovative development process.

Design Conception
Our projection is to stop the use of this residential district as a traversing area, but instead to construct an area with a quality of life of its own. This is attained by the purposefully mixed utilization of the area. Accommodation, jobs and culture are adapted systematically to the given circumstances. Thereby our solution provides three buildings with different utilisations. In addition it is important to us to offer in the space between the buildings places to stop over, to enliven the area sustainably. Well-formed with an amphitheatre and aerated by a marina, the “Elbbrücken” district becomes an entirely new and friendly location, where one remains willingly. At the same time attention was paid to the need that the towers throw themselves as little as possible into shadow .

We regard the “Elbpromenade” as an ideal place for the interplay of culture and commerce. For this reason we put the “Public Tower” at this place. Moreover cultural performances are supported by the adjoining amphitheatre. Road traffic is straightened out by the “Private Tower”, by making visitors underground parking capacities available. Additionally the marina offers connection to the waterway system. The “Marina Tower” integrates itself in the existing local traffic with a small railway station on one hand , and an underground and a suburban station on the other and follows thus the needs of a sustainable infrastructure. It is the impressive gate to the “Elbbrücken” district with an almost ideal transport connection to the inter-/ sub-/urban rail traffic. Of course the various occupants of the tower block benefit from this advantage. Likewise the “Marina Tower” is exemplarily planned down to the detail for the set of the three towers by us.

The tower aims to perform environmentally friendly and sustainable for its environment. It should offer long-term comfort for the residents and users and should be appealing over a long period of time. The modular structural concept is made up of groups of three floors, where two floors are made of a removable grate with modular elements. This way one can design floor plans which are not only horizontally flexible but also vertically flexible.
The ventilation system was optimized by the geometry and orientation. The towers stand in the direction with the most wind. The joints in the geometry of the tower, which are not only aesthetically pleasing but also serve to highlight the entrances. Four stagnation points are created, at which the air is admitted as well as four suction points, where the air is drawn out. There is a double façade for both the natural ventilation, as well as an integrated semi-decentralized ventilation systems integrated in the joints. By the given natural air-flow conditions, one can save energy on the sucking on the electronic and desist from air similar to an automobile and still manage to reach the comfort requirements.

Conclusion
We sensibly take into consideration the incorporation of the buildings into the existing town district and react to a difficult urbanistic situation with our concept. We follow the general project plan of “Hafencity” by establishing mixed utilisation in the buildings. The vertical flexibility of the high towers is facilitated by the steel grating which is the innovation we present. Moreover our conception is to be distinguished by the multifunctional joint on the buildings’ set-offs`.

 

HamburgVernissage from norbert on Vimeo.

No comments

Hinterlasse eine Antwort

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind markiert *

Du kannst folgende HTML-Tags benutzen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>